harta

 

Oraşul Odobeşti este o localitate turistică prin excelenţă, fiind destinaţia ideală pentru un turism tematic, fie pentru pasionaţii de istorie, fie pentru cei care doresc să descopere mirajul prin care boabele de struguri se transformă în vin. Cele aproape 2000 de ha de viţă-de-vie fac din Odobeşti una din cele mai mari podgorii din ţară şi permite funcţionarea a zeci de crame şi beciuri unde toamna turiştii pot asista la procesarea strugurilor, atât prin metode tradiţionale, dar şi moderne. Răspândite pe toată suprafaţa localităţii, cramele şi beciurile din Odobeşti formează o adevărată lume subterană în care se odihnesc mii de budane şi sticle cu vin. În oraşul de la poalele Şarbei a fost construit în 1834, la comanda domnitorului Mihai Sturza, singurul veritabil Beci Domnesc din ţară, încă în funcţiune.

Tot la Odobeşti, negustorii de vinuri din Rusia Kieveană şi-au construit propriul locaş de cult, la 1777. Pe teritoriul oraşului se găsesc câteva zeci de monumente istorice, biserici care au marcat istoria oraşului, locuinţe de secol XIX, care au aparţinut familiilor importante din oraş, vestigii arheologice din Evul Mediu, iar în apropierea oraşului se găsesc ruinele presupuselor cetăţi Kruceburg şi Crăciuna.

        Primaria din Odobesti, monument istoric cod LMI VN-II-m-B-06533 dateaza din anul 1929, an ce apare inscriptionat pe treptele mozaicate de la intrare. Constructia apartine stilului eclectic, remarcandu-se ca elemente decorative ancadramentele simple de la ferestre. Ca element de originalitate sunt cele doua geamuri de cristal.
        Cladirea a avut inca de la inceput destinatie de primarie a orasului Odobesti; dintre primarii orasului amintim pe Manea Baiatu care s-a ingrijit intre anii 1906-1912 de imbunatatirea conditiilor de viata ale odobestenilor prin construirea uzinei electrice si a aductiunii cu apa potabila de la Burca. De asemenea, a fost primul podgorean care a introdus stropitul  viei cu sulfat de cupru prin aceasta salvand intreaga regiune viticola de peronospora; totodata a inceput replantarea podgoriei odobestene cu vita altoita. In anul 1907 a infiintat prima pepiniera portaltoi din podgorile vrâncene.