Casa de Cultură din Odobeşti a organizat la sfârşitul săptămânii trecute o manifestare dedicată rolului şi locului comunităţilor de evrei din fostul judeţ Putna în istoria României.
Pretextul a fost lansarea celor mai recente lucrări ale cercetătorului Bogdan Dogaru de la Arhivele Naţionale, Filiala Vrancea : ”Societăţi de binefacere evreieşti din judeţul Putna” ( Bucureşti, Ed. Hasefer, 2015) şi ” Evreii din jud. Putna-Vrancea în Armata Română” (Bucureşti, Ed. Hasefer, 2014). La evenimentul de la Odobeşti a participat şi o delegaţie a Asociaţiei Culturale ”Dacia„ din Italia, în frunte cu două vrâncence, respectiv Mariana Grădinaru Iacob – preşedinta Asociaţiei şi medicul Natalia Elinoiu, originară din Nerejul Mare. Subiectul discuţiei a fost unul de actualitate pentru că diaspora română din Italia trece prin aceleaşi probleme ca diaspora evreiască din Ţările Române acum două secole.
Despre evenimentul în sine, despre cele două volume şi eternele probleme ale diasporei au vorbit prof. Teodora Fîntînaru – directoarea Bibliotecii Judeţene, Petre Obodariu – directorul Arhivelor Vrancea, scriitorul Gheorghe Neagu – preşedintele Asociaţiei ”Duiliu Zamfirescu” din Focşani, Mircea Rond – preşedintele Comunităţilor Evreieşti din Vrancea, Daniel Nicolaş – primarul oraşului Odobeşti şi, desigur, cercetătorul Bogdan Dogaru.
Pentru că una din lucrări privea Armata Română au luat cuvântul col. Eugen Anghel de la Casa Armatei şi ofiţerii Brigăzii 8 LAROM ”Alexandru Ioan Cuza„ din Focşani. Între infuzia ”multiculturalismului consumist” şi naţionalismul sandinist al bardului Dan Puric produse la Focşani joi 23 aprilie, etapa odobeşteană a Târgului de carte a pus bemolul necesar calmării hăhăielilor şi aplauzelor coconetului deşănţat la glumele epuizate ale actorului devenit lokomotiva antioccidentalilor retrograzi.
Să nu uităm că bugetul României este susţinut de sumele venite din diaspora românească din Occident şi fondurile de postaderare, nu din spaţiul exsovietic unde tancurile sunt pornite la Armata a XIV-a de la Tiraspol. Nici că de două secole, un sfert din trupul Ţărilor Române este ocupat de Rusia ortodoxă care visează să iasă la gurile Dunării şi acţionează în România la adăpostul asociaţiilor antioccidentale şi pro-ortodoxe. Curios, Focşanii au devenit în ultimul timp un Eldorado al conferenţiarilor ortodocşi fundamentalişti, dând falsa impresie că noi, ortodocşii români, am fi minoritari în propria-i ţară ca libanezii sau copţii din Egipt. Evenimentul s-a desfăşurat cu sprijinul Primăriei Odobeşti, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană, Arhivele Vrancea, Comunitatea Evreilor din Focşani, Liceul Teoretic ”Duiliu Zamfirescu” şi Liceul Tehnologic din Odobeşti.
Sursa: Ziarul de Vrancea
Leave a Reply