Arhiepiscopul Ciprian a sfințit biserica „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Odobești

posted in: Stiri si Noutati | 0

 

Credincioșii din Odobești, județul Vrancea, au participat duminică, 21 octombrie 2018, la târnosirea bisericii Parohiei „Sfântul Ioan Evanghelistul” din oraș. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Lăcașul de cult datează din secolul al XVII-lea, iar în ultimii trei ani a trecut prin mai multe lucrări de consolidare și restaurare.

În cursul dimineții, ierarhul a sfințit biserica prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, a târnosit Sfânta Masă și a pregătit-o pentru sfintele slujbe. După sfințirea lăcașului de închinare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și un parastas pentru ctitori. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Soborul slujitorilor a fost format din preoți de la parohii din Odobești și din alte localități, între care s-a aflat și părintele Aurel Boțan – protopop al Protoieriei Focșani I.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat semnificațiile textului evanghelic al vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor (cf. Luca 8, 26-39), arătând că cel vindecat „a devenit un ucenic mărturisitor al puterii tămăduitoare a Mântuitorului Hristos și, în același timp, al iubirii și milostivirii lui Dumnezeu față de oameni”.

În semn de apreciere a eforturilor depuse pentru renovarea bisericii, preotul paroh Cristian Bocu a primit rangul onorific de iconom.

Lăcașul de rugăciune cu hramul „Sfântul Ioan Evanghelistul” a fost construit în anul 1642, de către credincioșii răzeși din zona Odobeștilor. Prin osteneala actualului paroh și a enoriașilor, între anii 2015-2018, s-au realizat următoarele lucrări: extinderea pridvorului bisericii, înlocuirea acoperișului, consolidarea pereților la interior și exterior, trotuare din piatră și pardoseală din travertin. Totodată, lăcașul de cult a fost dotat cu catapeteasmă, cu mobilier din lemn de stejar, cu icoane pictate, cu policandre noi și cu obiectele necesare slujirii liturgice, iar Sfânta Masă a fost refăcută din marmură. În apropierea sfântului lăcaș au fost ridicate o clopotniță nouă, un altar de vară și un veșmântar.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *