Concursul Național de Vinuri „Bachus“ 2015 este la Odobești

posted in: Stiri si Noutati | 1

IMG_7232Orașul Odobești este gazda Concursului Național de Vinuri Bachus 2015, ediția a VI-a. La crama pensiunii Green Garden, 20 de degustători experți din România au început în această dimineață să deguste vinurile Vrancei de anul acesta sau din anii anteriori. 374 de probe de la peste 30 de producători așteaptă notele de la experții în licoarea lui Bachus. „Concursul de anul acesta a crescut prin calitate, prin faptul că au venit vinuri într-adevăr deosebite de la producătorii care fac vinuri de o calitate deosebită. Mă bucur și de faptul că în cadrul Concursului Național de la Odobești avem și vinuri tinere, proaspete, obținute din această recoltă și deja oenologii care au făcut aceste vinuri pot avea aprecierea acestor degustători experți care sunt cei mai buni din România la ora actuală. Ei apreciază vinurile atât pentru ca oenologii să știe calitatea vinurilor pe care le fac dar mai ales consumatorul. În momentul în care vinul va ajunge pe masa lui să știe că într-adevăr servește un vin care este etichetat de o calitate deosebită“, a spus Georgel Costache, fostul director general al Vincon Vrancea.

Cei 20 de degustători au fost împărțiți în jurii de câte cinci și au analizat, printr-un sistem de notare până la 100 de puncte, atât limpiditatea cât și culoarea, mirosul și gustul. De fapt, ei apreciază calitatea într-un anumit punctaj. “Vinurile care au punctajul cel mai mare vor obține o mare medalie de aur, cele care obțin peste 85 de puncte obțin medalia de aur, iar între 80 și 85 de puncte obțin medalie de argint“, a mai adăugat Costache.

„Avem în vedere mirosul, aspectul general și ulterior gustul. Toate sunt adunate pentru un echilibru care determină nota finală. Am avut o serie foarte puternică cu vinuri cu prospețime cuceritoare, cu foarte mult farmec, este un salt evident față de ediția de anul trecutׅ“, a spus degustătorul Cătălin Păduraru. El a mai adăugat că sistemul de jurizare pe tabletă este mult mai eficient și datorită faptului că oferă degustătorului timp mai mult pentru a califica vinul.

  1. Busuioc Violeta

    Printre specialistii aceia s-a strecurat si o altfel de’ specialista’…pacat de curatenia evenimentului si a vinului…:-(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *