Conferinta “Festivalurile Japoneze si Spiritul de Comunitate” la Odobesti

posted in: Stiri si Noutati | 0

Conferinta “Festivalurile Japoneze si Spiritul de Comunitate”, sustinuta de antropologul Carmen Sapunaru Tamas de la universitatea Hyogo din Japonia a avut loc ieri in sala de lectura a bibliotecii din Odobesti. Evenimentul face parte din seria evenimentelor din cadrul Festivalului Traditional TOAMNA ODOBESTEANA, dedicate centenarului Marii Uniri.

Dr. Carmen Sapunaru Tamas s-a nascut si a crescut la Odobesti, de unde a plecat in ultimul an de facultate in Japonia, iar de mai bine de un deceniu este unul dintre ambasadorii de spirit ai Orasului Viilor Domnesti in Tara Soarelui Rasare. Ieri, in prezenta primarului Daniel NICOLAS si a numerosilor invitati, doamna Sapunaru a dorit sa impartaseasca tuturor o particica din festivalurile si traditiile din societatea nipona contemporana. “Festivalurile sunt manifestari cu caracter religios si sarbatori cu spirit de comunitate. Japonia, este tara care are cele mai multe astfel de festivaluri.

In fiecare zi in Japonia are loc cate un festival, iar dintre acestea, trei sunt mai importante. Unul din motivele pentru care studiez aceste ritualuri japoneze, este faptul ca imi place spiritul de comunitate. In Japonia exista temple, dupa modelul bisericilor de la noi, iar fiecare templu are cate un zeu tutelar care il protejeaza.

In fiecare an, zeul trebuie sarbatorit. Multe ritualuri au fost create pentru imblanzirea zeilor. Zeul asezat intr-un car ceremonial, este transportat de la templu intr-un loc special amenajat unde se organixeaza diverse evenimente pentru a-l imbuna si a- l distra, iar in ultima zi este transportat inapoi la templu. Aceste festivaluri dureaza intre o zi si douazeci de zile” a spus Carmen Sapunaru.
Astazi seria evenimentelor va continua cu „Centenarul Unirii și identitatea locală” la Casa de Cultura, incepand cu ora 12:00.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *