I. D. Denciu, despre originea limbii romane la Odobeşti

posted in: Stiri si Noutati | 0

IMG_0492Profesorul Ioan Dumitru Denciu a susţinut, la Casa de Cultură din Odobeşti, o pledoarie despre identitatea şi unicitatea limbii române în cadrul limbilor romanice şi mai ales despre originalitatea acesteia.

Conferinţa distinsului invitat a fost ocazionată de Ziua Internaţională a Latinităţii, pe care odobeştenii au sărbătorit-o la Casa de Cultură. De cealaltă parte, invitatul este unul dintre cei mai avizaţi specialişti vrânceni în limbi romanice, dovadă fiind admirabilele sale eseuri, care amintesc stilul elevat al italianului Umberto Ecco. Prin demersul academic de ieri, prof. Denciu a încercat să spargă bipolaritatea opţiunilor privind originea limbii române şi nu în ultimul rând să înlăture monopolul celor două mari curente/tabere:

a) latiniştii, care nu vor să audă de moştenirea ligvistică geto-dacă şi

b) apologeţii dacismelor, care merg până acolo încât sunt în stare să susţină că latina se trage din limba geto-dacă.

Înarmat cu cele mai noi cercetetări lingvistice în domeniu, prof. Denciu a demonstrat cu argumente că limba română face parte dintre limbile romanice, dar nu se trage din vreuna dintre acestea, ci este limba care s-a format în acest spaţiu geografic, sigur cu influenţele venite din contactul cu celelalte culturi. Întrucât I. D. Denciu a venit la Odobeşti în calitate de scriitor pentru a se întâlni cu cititorii, în partea a doua a manifestării s-a citit din lirica şi jurnalul scriitorului I. D. Denciu, iar norocoşii au primit o carte cu autograf. Printre participanţii la manifestare s-au numărat doamnele de la Clubul ”Femina”, preotul Gabriel Macovei, pictoriţa Virginia Hossu, scriitorii Janine Vadislav, Ştefania Oproescu, Gheorghe Neagu, Stănică Budeanu, profesorii Sorina Milea, Oana Ţupă, Narcisa Marin şi elevii liceelor din oraş.

Evenimentul a fost o veritabilă apologie pentru frumuseţea, magia şi fascinaţia limbii române. Spre surprinderea seniorilor, elevii au ascultat cu religiozitate conferinţa profesorului Denciu, demonstrând o dată în plus că atunci când ştim despre ce vorbim şi stăpânim subiectul, elevii simt şi empatizează cu profesorul. Tuturor participanţilor, felicitări pentru o zi de excepţie!

Sursa: Ziarul de Vrancea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *