IPS Ciprian la hramul Bisericii ”Sf. Ioan” din Odobești

posted in: Stiri si Noutati | 0

CIPRIAN-CAMPINEANULArhiepiscopul Buzăului și Vrancei va oficia mâine Sfânta Liturghie la Biserica ”Sf. Ioan Evanghelistul” din Odobești

Prezența Întâi Stătătorului este ocazionată de sărbătoarea praznicală a parohiei care va avea loc în această vineri, ziua de pomenire a Sfântului Ioan Evanghelistul. Vizita pastorală a ierarhului coincide și cu debutul noului paroh, preotul Cristian Bocu, un început credem noi fericit pentru un tânăr slujitor înduhovnicit, dacă ne gândim că este și primul serviciu religios oficiat în prezența unui ierarh după o lungă bucată de vreme.

În același timp această vizită misionară a arhiepiscopului poate întări credința și atașamentul credincioșilor față de biserică, aflată într-un lung proces de consolidare și modernizare, care implică resurse financiare însemnate pentru o parohie relativ mică. Fost lăcaș de cult al comunei Grozești, sat atestat documentar la 1642, când se vorbește de ”popa Panhilie din Grozești”, satul de răzeși situat între Odobești și Vineșești a funcționat ca o entitate administrativă de sine stătătoare până în ajunul Războiului de Independență când a devenit ”mahala” (a se citi cartier) a Odobeștilor. Decăderea satului și scăderea puterii economice au dus la desființarea parohiei și alipirea acesteia la parohia ”Sf. Cruce” din Odobești.

Această situație a durat până la 1929 când bisericile ”Sf. Ioan Evanghelistul”, ”Sf. Gheorghe” și ”Sf. Apostoli” s-au desprins de ”Sf. Cruce” formând o parohie independentă, situație care ținut până în 2009 când fostul ierarh din dorința de a înmulți numărul parohiilor a desprins Biserica ”Sf. Ioan” de celelalte două, transformând-o în parohie, deși la vremea respectivă nu existau bugete aprobate de la stat. Privită de departe biserica pare minusculă datorită vechimii sale, fiind una dintre ele mai vechi construcții din Podgorie. În ce privește ctitorii săi, tradiția nu a reținut numele acestora, doar documentele consemnează numele pitarului Neculai Avram care a rectitorit lăcașul după marele cutremur din 1802.

Sursa: Ziarul de Vrancea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *