Medici de la Spitalul Județean, la un schimb de experiență în Turcia (VIDEO si GALERIE FOTO)

posted in: Stiri si Noutati | 0

7turcia499 NU    O delegație de medici de la Spitalul Județean de Urgență Focșani a participat la un schimb de experiență cu medici turci, de la spitale din Izmir. Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani a avut onoarea să fie prima unitate medicală din România care a semnat un Protocol de colaborare cu Asociaţia ESAFED (Asociaţia Medicilor şi Instituţiilor spitaliceşti din Regiunea Egeeană) şi Grupul SIFA (concern care dispune de peste 300 de cercetători şi academicieni turci, ce are propriul lanţ de spitale). „Colaborarea cu medicii turci a început încă de anul trecut, la iniţiativa Consulatului General al României la Izmir. Astfel, în luna mai 2014, la invitaţia Consulului General al României la Izmir, Turcia, doamna Cerasela Nicolaș, Constantin Mîndrilă, managerul instituţiei, a semnat, în dublă calitate (aceea de manager al Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sf. Pantelimon» Focşani şi de preşedinte al Asociaţiei Medicale «Sf. Pantelimon» Focşani), un protocol de colaborare cu Asociaţia ESAFED şi Grupul SIFA. Acest protocol are menirea de a valorifica potenţialul de colaborare în domeniul medical între România şi Turcia. Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani, protocolul înseamnă atât deschiderea către o nouă viziune a relaţiilor între cele două sisteme medicale, cât şi dezvoltarea unor legături bazate pe respect, profesionalism şi prietenie între cele două părţi”, se arată într-un comunicat de presă emis de Spitalul Județean.

 

   Medicii turci au vizitat Spitalul Județean

Astfel, anul trecut, în luna septembrie, o delegație de medici din Izmir, formată din doi reprezentanți ai conducerii ESAFED și trei membri ai consiliului administrativ al grupului SIFA, au venit la Spitalul din Focșani. Drept urmatre, în luna martie 2015, la invitaţia Consulatului General al României la Izmir, Turcia, în colaborare cu ESAFED şi Grupul SIFA, o delegaţie de doctori din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani, de diferite specializări medicale, au plecat spre Izmir. În perioada 8-16 martie 2015, medicii vrânceni au participat la cursuri, întâlniri, traininguri de perfecţionare şi au făcut schimb de experienţă cu medicii turci, lucrând efectiv în spitalele din Izmir, fiecare doctor în specialitatea medicală pe care o practică.
Delegaţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani fost formată din medicii: Mariana Huzuneanu, medic Anestezie și Terapie Intensivă; Corneliu Savin, medic Chirurgie plastică; Luminiţa Băluţă, medic Chirurgie generală; Dana Mariana Dincă, medic UPU; Laurenţiu Taban, medic ortopedie traumatologie; Ion Plăcintă, medic obstetrică ginecologie, și asistentul medical radiologie Dan Mihalache.
Medicii vrânceni au fost primii din ţară care au participat la un astfel de schimb de experienţă, România fiind prima ţară din Europa asociată, unde ESAFED şi Grupul SIFA au încheiat protocoale de colaborare cu spitale de stat. „Acest schimb de experienţă a reprezentat o oportunitate atât din punct de vedere medical cât şi cultural. Medicii au putut face schimb de opinii şi experienţe prin participarea la reuniuni şi diverse întâlniri, unde le-au fost prezentate tradiţii specifice statului turc şi unde au putut povesti tradiţii ale statului român. Reprezentanţii statului turc au arătat consideraţie şi respect faţă de medicii români, punând acest schimb de experienţă la baza unei colaborări pe termen lung, atât în beneficiul pacienţilor cât şi al medicilor într-o lume fără graniţe «Kuresel Doktorlar» (medici fără frontiere). Suntem mândri de medicii noştri, care au reprezentat cu demnitate sistemul medical românesc, dovedind profesionalism, capacitate de integrare şi adaptare rapidă la un sistem medical diferit şi abilitate de a lucra în echipe medicale necunoscute, pe baza unui program coerent stabilit de către reprezentanţii oficiali ai celor două ţări. Pe această cale, dorim să adresăm mulţumiri Ministerului Afacerilor Externe şi Consulatului General al României la Izmir pentru oportunitatea pe care au oferit-o echipei de medici din Spitalul Judeţean de Urgenţă. Mulţumim echipei Consulatului General al României la Izmir, condusă de doamna Consul General Cerasela Nicolaș, care a mijlocit acest schimb de experienţă şi care, pe toată perioada vizitei în Turcia, a dovedit o grijă deosebită şi un sprijin neobosit echipei medicale din Focşani. Mulţumim Ministerului Afacerilor Externe, domnului Ministru Bogdan Aurescu şi profesionaliștilor din cadrul acestuia, care deschid drumuri şi înscriu succese nu doar în diplomaţie, ci şi în domenii atât de importante pentru România, precum cel medical”, se mai arată în comunicatul de presă al Spitalului Județean.

Sursa: Monitorul de Vrancea


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *