Odo-Book Estival, pe 29 august la Odobești

posted in: Stiri si Noutati | 0

4carte499 NUPentru prima dată, Târgul de carte organizat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu“ din Focșani a avut acțiuni derulate și în altă localitate decât reședința de județ. O idee bine venită, spun beneficiarii, care nu a făcut decât să deschidă acest regal al cărții către celelalte localități vrâncene. Această etapă experiment s-a desfășurat la Casa de Cultură din Odobești, unde pe 24 aprilie au fost lansate două lucrări despre diaspora evreiască din Vrancea: Societăţi de binefacere evreieşti din judeţul Putna, Bucureşti, Ed. Hasefer, 2015 şi Evreii din jud. Putna-Vrancea în Armata Română, Bucureşti, Ed. Hasefer, 2014, ambele volume realizate de cercetătorul Bogdan Dogaru, de la Arhivele Naţionale, Filiala Vrancea.

Dacă pe plan național se constată o scădere a importanței acordate bibliotecii, iar în Vrancea bună parte din bibliotecile comunale sunt funcționale doar pe hârtie, la Odobești, în ultimii ani, autoritățile locale au investit sistematic în modernizarea imobilului, a echipamentelor bibliotecii, înnoirea fondului de carte, inclusiv în digitizarea acestuia, proces aflat în plină desfășurare. Mai mult decât atât, a fost deschisă o Filială a Bibliotecii Publice la Unirea, în cadrul proiectului „Dă o carte mai departe“, iar de curând a fost amenajată și o secție pentru copii.
Prezent la eveniment, primarul Daniel Nicolaş a declarat că școala și biblioteca sunt domenii prioritare la Odobești. Acesta le-a urat bun venit invitaților și le-a oferit o plachetă cu brandul orașului.

„Şcoala și biblioteca sunt domenii prioritare la Odobești. Indiferent de situația prin care am trecut în anii din urmă, am ținut cont la constituirea bugetului de aceste instituții, care asigură formarea tinerei generații. De altfel, imobilul în care funcționează acum biblioteca va intra într-un program național de modernizare, iar după finalizarea acestuia, vom accesa un proiect pentru modernizarea clădirii și Grădinii de Vară din strada Ștefan cel Mare, unde va fi amenajată și o sală de cinema multifuncțională“, a precizat primarul Daniel Nicolaș.

La eveniment au participat: echipa Bibliotecii Județene, în frunte cu Teodora Fîntînaru – directorul instituției, Petre Obodariu – directorul Arhivelor Vrancea, Mircea Rond – președintele Comunitaților Evreiești din Vrancea, reprezentanți ai Brigăzii LAROM „Alexandru Ioan Cuza“ din Focșani, membrii și președintele Asociației „Dacia“ din Italia, col. Eugen Anghel de la Casa Armatei din Focșani, Gheorghe Neagu – președintele Asociației „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, prof. Neculai Florea – directorul Liceului Teoretic din Odobești, profesori și elevi din localitate, precum și odobeșteni interesați de subiect.

Lansarea celor două volume realizate de cercetătorul Bogdan Dogaru s-a transformat într-un colocviu pe tema sensibilă a diasporei, plecând de la faptul că printre invitați se găseau reprezentanți ai diasporei vrâncene din Italia. Dacă acum un secol și mai bine, evrei din Vrancea fondau societăți de binefacere pentru a veni în sprijinul celor necăjiți, aceleași cauze îi determină astăzi pe românii din Italia să se organizeze și să fondeze, exact ca evreii odinioară, societăți de binefacere. Cei prezenți la eveniment au primit volumele cu autograf și invitația la o nouă lansare de carte, de această dată despre unitățile militare care au funcționat în Odobești. Până atunci, organizatorii așteaptă pe adresa Casei de Cultură din Odobești lucrările scriitorilor vrânceni pentru prima ediție a  Odo-Book Estival, care se va desfășura pe 29 august.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *