Orașul Odobești are stemă și steag proprii

posted in: Stiri si Noutati | 0

Guvernul României a aprobat, vineri, un proiect de hotărâre privind modelul steagului oraşului Odobeşti, judeţul Vrancea. Potrivit prevederilor art. 1 alin. 2 din Legea nr. 141/2015 privind arborarea şi folosirea de către unităţile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii, „Fiecare unitate administrativ-teritorială poate supune aprobării Guvernului steagul propriu şi unic pe baza hotărârii autorităţii deliberative”. Pe steagurile unităţilor administrativ-teritoriale pot fi reproduse şi stemele unităţilor administrativ-teritoriale, aprobate conform legii, precum şi denumirile acestora în formatul comună/oraş/municipiu, după caz, judeţul şi România. ,,Considerată drept adevărata imagine a unei comunităţi urbane, stema este blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective și simbolizează într-o formă concentrată, tradiţiile istorice, precum şi realităţile economice şi social-culturale locale, specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. Întrucât legea permite posibilitatea arborării și folosirii, pe teritoriul unităţii administrativ – teritoriale, alături de steagul României, al Uniunii Europene și al județului după caz, a unui steag unic şi reprezentativ, este necesară aprobarea proiectului modelului de steag al orașului Odobești, județul Vrancea. Forma şi dimensiunile steagului orașului Odobești sunt cele stabilite în condiţiile legii, pentru drapelul României”,se arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre de guvern.

Modelul steagului orașului Odobești este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, având câmpul despicat, cu partea stângă de culoare albastră, iar partea dreaptă de culoare roșie și stema localității trecând peste despicare. Stema orașului Odobești este încadrată central de un scut galben, broșat de o viță de vie cu struguri, stilizată galben. În partea superioară deasupra scutului este scrisă denumirea orașului „ODOBEȘTI”. Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lățime.

Stema oraşului Odobeşti se compune dintr-un scut triunghiular roşu cu marginile rotunjite. În interiorul scutului, se află un ciorchine de viţă-de-vie cu trei frunze şi un strugure, totul de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate. Ciorchinii de strugure reprezintă bogăţia viticolă a zonei, denumită şi „oraşul dintre vii”. Butoaiele fac referire la Hrubele lui Ştefan cel Mare, reprezentând unul dintre principalele puncte de atracţie ale „Drumului Vinului”. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.

Culoarea galbenă (de aur) reprezintă pământul, este simbolul forței și bogăției. Reprezintă și bogăția și holdelele aurii de grâu din timpul verii. Culoarea roșie înseamnă putere, acțiune, îndrăzneală, generozitate, dragoste, voință, dorința de a servi patria. Culoarea albastră (sau azur) reprezintă apa, dar și aerul, cel mai nobil element după foc și simbolizează blândețea, frumusețea, noblețea și buna credință. Albul – reprezintă puritatea, adevărul, măreție și cale cerească, blândețea, frumusețea, noblețea și buna credință. Amintește și legea noastră strămoșească. Stema orașului Odobești a fost aprobată prin Hotărâre Guvern în data de 7 octombrie 2014. Modelul de steag însoţit de memoriul justificativ a fost avizat favorabil de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

Sursa text si foto: Monitorul de Vrancea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *