Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu“ din Odobești a fost gazdă pentru copiii veniți din Turcia, Polonia, Italia și Buzău. Tinerii din cele patru țări, alături de însoțitorii didactici, au fost primiți cu pâine și sare, obicei despre care au aflat că este un semn de prietenie, pâinea și sarea fiind avuţiile de bază pe care gazdele le împart cu oaspeţii. Coordonatorul proiectului este o unitate de învățământ din Antalia, Turcia, iar celelalte patru țări sunt parteneri.
Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea metodelor de predare ale profesorilor implicați, motivarea elevilor pentru a învăța, promovarea unui proces de învățare atractiv și îmbunătăţirea competenţelor de comunicare în limbi străine.
Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș a fost prezent la primirea tinerilor cărora le-a urat bun venit și a promis că nu va fi ultima întâlnire. De asemenea, edilul i-a invitat să cunoască orașul Odobești, dar și împrejurimile. „Îmi doresc ca șederea dumneavoastră în orașul nostru să fie cât mai plăcută, să vedeți câteva dintre obiectivele noastre, în așa fel încât atunci când veți pleca din România să aveți amintiri plăcute de povestit și să reveniți cu plăcere atât în România cât și în orașul nostru așa cum am făcut-o eu când am mers în țările pe care le reprezentați dumneavoastră. Din orașul Odobești avem diplomați care reprezintă țara noastră în Turcia, consulul general al României la Izmir este din Odobești, atașatul economic al Consulatului României în Polonia, în Varșovia, este tot odobeștean, consulul general de la Veneția este la fel odobeștean. Schimbul de experiență care va avea loc între dumneavoastră și cadrele didactice și copiii de la Odobești sper să aducă un plus mare în sistemul relațional pe care trebuie să-l creați între comunitățile noastre. Vă mulțumesc pentru că ați ales Odobeștiul ca partener“, a spus primarul Odobeștiului, Daniel Nicolaș.
Schimbul de tineri între cele patru țări se derulează prin programul Erasmus+, proiectul „Be a European School Teacher (BEST)”, finanțat de Uniunea Europeană printr-un grant de aproape 25 de mii de euro. Proiectul a început la 1 septembrie 2014 și se încheie la 31august 2016, împlinindu-se astfel 24 de luni.
Leave a Reply