Primarul din Odobești, reales vicepreşedinte al Asociației Orașelor din România

posted in: Stiri si Noutati | 0

nicolasPrimarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş, a fost ales vicepreședinte al Asociației Orașelor din România. Adunarea Generală de Alegeri a avut loc în perioada 3-5 august la Phoenicia Grand Hotel Bucureşti. La manifestare au participat aproximativ 200 de primari de oraşe din România. Conform statutului AOR, fiecare regiune de dezvoltare îşi alege câte un vicepreşedinte. Primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş a fost ales vicepreşedinte al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, fiind votat în unanimitate de primarii din această regiune.
Primarul Daniel Nicolaş a declarat că prioritatea mandatului său va fi de a modifica prevederile Legii 215, privind administraţia publică locală, referitoare la atribuţiile şi statutul primarului. „Vreau să le mulţumesc colegilor mei, primarii oraşelor Panciu şi Mărăşeşti, pentru susţinerea candidaturii mele la funcţia de vicepreşedinte al AOR. Îmi doresc ca în acest mandat, conducerea AOR să reuşească să modifice statutul alesului local, Legea privind administraţia publică locală, referitoare la atribuţiile şi statutul primarului. Se impun aceste modificări deoarece primarii de oraşe sunt nedreptăţiti de lege întrucât aceştia exercită atribuţiuni de reprezentare cât şi de executare. Totodată, primarii sunt şi ordonatori de credite şi au şi atribuţiuni de reprezentare a oraşului. De asemenea, dorim să fim un partener activ în relaţia cu Guvernul României printr-o implicare serioasă la consultări privind modificările legislative sau aplicarea unor măsuri sociale. De asemenea, AOR susține modificarea legii salarizării funcționarului public și codul administrativ“, a spus primarul Daniel Nicolaş.
Acesta a precizat că AOR va solicita guvernului modificarea legii bugetului de stat. „AOR solicită modificarea legii bugetului de stat privind cotele defalcate din impozitul pe venit și TVA pentru echilibrarea bugetelor locale și înființarea unui program special adresat orașelor mici și mijlocii întrucât acestea sunt cele mai dezavantajate atât de programele cu finanțare europeană cât și de programele guvernamentale. Dorim prin acest demers să eliminăm dezechilibrul și decalajul de dezvoltare al orașelor în comparație cu comunele și municipiile reședință de județ care au prin POR mult mai multe oportunități de dezvoltare decât orașele mici și mijlocii“, a mai spus primarul Daniel Nicolaș. Principalele teme abordate au fost cele privind dezvoltarea locală prin proiecte finanţate din fonduri europene sau guvernamentale, clarificări privind reglementările din domeniul achiziţiilor publice pentru evitarea corecţiilor financiare, dar și despre reforma în administraţie, descentralizare şi autonomie locală, transparenţă şi participare activă în actul de guvernare locală.

Investiții ample pentru modernizarea infrastructurii

Primarul Daniel Nicolaș s-a făcut remarcat după ce, cu sprijinul Consiliului Judeţean Vrancea, a reuşit să dea o altă faţă oraşului Odobeşti. Astfel, a fost reabilitat iluminatul public, a fost reabilitată piața agroalimentară, a fost modernizat Parcul Civic, au fost introduse gaze naturale în tot orașul. De asemenea, a fost rezolvată problema alimentării cu apă, există canalizare și stație de epurare la nivelul orașului prin intermediul proiectului Vranceaqua, iniţiat şi coordonat de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. De asemenea, autorităţile locale din oraşul Odobeşti au demarat un amplu proiect urmând să fie construite 348 de locuinţe. O mare parte din aceste locuinţe vor fi finalizate anul acesta, multe dintre blocuri aflându-se în diverse stadii de execuţie în cartierul Mihai Sturza.
Oraşul Odobeşti mai are în derulare un amplu proiect de reabilitare a străzilor. Investiţia se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). „Practic, avem două proiecte mari de infrastructură, de reabilitare stradală, prin care 38 de străzi sunt asfaltate“, a precizat primarul Daniel Nicolaş. Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 7,5 milioane lei. „Odobeştiul este prima localitate din România care a semnat contractul de finanţare nerambursabilă de un milion de euro pentru modernizarea drumurilor de exploatare agricolă. Prin intermediul acestui proiect vor fi modernizaţi şi asfaltaţi aproximativ 8 kilometri de drumuri agricole care deservesc o suprafaţă agricolă de aproximativ 480 hectare de vie, drumuri care fac legătura între DN 2M şi DN 2D, dar şi între Cartierul Sturza, strada Podgoriei, strada Mărăşeşti“, a precizat primarul oraşului Odobeşti. Daniel Nicolaş a precizat că Primăria Odobeşti mai are depuse spre finanţare un proiect de asfaltare a tuturor străzilor din Cartierul Sturza, un proiect de refacere a străzilor Sf. Ilie şi Panduri, dar şi modernizarea străzii Gării din Cartierul Unirea.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *