„Toamna odobeșteană”: 50 de ani de la înființarea Județului Vrancea

posted in: Stiri si Noutati | 0

Manifestările din cadrul celei de a XIV-a ediții a Festivalului Tradițional „Toamna Odobeșteană” vor continua astăzi la Sala de lectură a Bibliotecii Publice cu „Centenarul Unirii și Identitatea Locală“ – 50 de ani de la înființarea Județului Vrancea (1968-2018). Astfel, Casa de Cultură din Odobești organizează, azi, în cadrul proiectului dedicat unui secol de la reîntregirea teritoriilor românești, evenimentul „Centenarul Unirii și identitatea locală”. Va fi aniversat Jubileul Județului Vrancea, înființat în 1968 prin contopirea unei părți importante din desființatul Județ Râmnicu Sărat cu teritoriul administrativ al fostului Județ Putna.        De asemenea, va fi lansat volumul „Agricultura română din Județul Putna”, întocmit de ilustrul agronom Ion Ionescu de la Brad în 1868-1869. Volumul este o comoară de informații despre fostul Județ Putna, din perioada imediat următoare aplicării Legii secularizării averilor mănăstirești și a reformelor agrare și rurale. Este singurul document statistic din deceniul 7 al sec. XIX, când au avut loc marile transformări sociale în viața satului românesc. Născut într-o familie de preoți din Târgul Romanului, Ion Ionescu de la Brad a fost unul dintre cele mai luminate spirite ale timpului. Educat la Iași și la Paris, deschizător de drumuri în cercetarea monografică și statistică, în economie, agronomie și pedagogie aplicată, fiul preotului Isăcescu și al presbiterei Elisabeta a fost un promotor al reformei agrare și apărător al țăranilor, făcând parte din „Comisia Proprietății” în timpul Revoluției de la 1848. Din acest motiv a fost pedepsit la un deceniu de exil. Revenit din pribegie în 1857 a continuat să militeze pentru desăvârșirea reformei agrare și relansarea agriculturii românești pe baze moderne, cu metode eficiente.

A fost fondatorul primei Școlii particulare de agricultură din România, pe moșia cumpărată în satul Brad (astăzi în comuna Negri, Județul Bacău) unde, împreună cu tatăl său, a aplicat un proiect filantropic de educare a orfanilor acelor timpuri în cadrul familiilor țărănești din satul Brad și transformarea acestora în viitori agronomi. Profesor la Academia Mihăileană din Iași, membru corespondent al Academiei Române din 1871 și membru de onoare din 1884, Ion Ionescu de la Brad rămâne un model de intelectual progresist, deși avea o concepție conservatoare despre proprietate.

Reeditarea acestui volum are loc la un secol și jumătate de la publicarea sa, în anul în care se împlinesc două secole de la nașterea autorului. Este un omagiu pe care Casa de Cultură din Odobești îl aduce acestui pedagog, numit Părintele învățământului agronomic românesc.

În această dimineață are loc turneul de fotbal Odobești Grapes Cup, turneu care va continua până duminică inclusiv. Seara, în Centrul Civic va avea loc un spectacol muzical artistic. Asemenea spectacole se vor desfășura și în serile de sâmbătă și duminică.

Sâmbătă, de la ora 17.00, la Sala de cinema va avea loc lansarea volumului de poeme Mozaicul Sentimentelor, urmat de un spectacol muzical-artistic coordonat de dirijorul Stelian Ene.

Duminică, în ultima zi a Festivalului Tradițional Toamna Odobeșteană, de la 11.30 va avea loc o demonstrație de karting. De la ora 12.00 va avea loc în Foyerul Bibliotecii Publice vernisajul Ana Zăbrăuțanu: „Pictură – vis împlinit”. De la ora 17.00 va avea loc un recital în Centrul Civic oferit de elevii cluburilor Casei de Cultură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *