Casa de Cultură ”C. C. Giurescu” din Odobeşti a fost ieri gazdă pentru lansarea în premieră a volumului de versuri ”Testament”, semnat de prof. Neculai Florea, directorul Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobeşti. La eveniment au fost invitați o serie de personalități ale orașului Odobești care au spus câteva cuvinte despre prof. Florea, dar și despre opera lui. Amfitrionul întâlnirii, directorul Casei de Cultură, Romeo Valentin Muscă a găsit de cuviință ca primul cuvânt să-l ofere primarului orașului Odobești, Daniel Nicolaș, despre care a spus că „avem șansa să avem un primar luminat care nu ascultă la proști, care privește în viitor și care este conștient de rostul educației. Să știți că nu este puțin lucru“.
„Întâmplător am deschis cartea și mi-a rămas în minte o poezie care se numește «Mă închin!». Vreau să spun doar atât că mă închin în fața tuturor celor care lasă ceva în urma lor, mă închin în fața tuturor acelora care cu frică de Dumnezeu și vor să lase o urmă pe acest pământ, mă închin în fața tuturor celor care fac viața noastră mai frumoasă aici în comunitatea noastră, în orașul nostru Odobești. E mai repede decât mi-aș fi închipuit vreodată că am să vin să vorbesc din nou despre o lansare de carte și asta pentru că în urmă cu o săptămână am avut un alt eveniment cu prof. Mazilu“, a spus Daniel Nicolaș.
Totodată, edilul l-a caracterizat pe autor ca fiind surpinzător de sensibil în opera sa în comparație cu atitudinea de zi cu zi. „Găsim lângă noi un om care ascunde în adâncul sufletului sensibilitate, sentiment, pentru că fără acestea două nu poate să existe artă, iar poezia este artă. Nu mică mi-a fost mirarea ca să aflu că un om sever și cu o asprime bună față de cei din jur are în adâncul sufletului astfel de sentimente și astfel de trăiri care pot să creeze asemenea minunății“, a spus primarul Daniel Nicolaș. El l-a felicitat pe autor și pentru activitatea de până acum la conducerea Liceului Teoretic, dar și pentru cea de consilier al Consiliului Local Odobești.
În final, profesorul Neculai Florea, autorul volumului de versuri ”Testament” a ținut un discurs în care a creionat traseul pe care l-a avut cartea.
„De ce Testament? Eu sunt foarte bătrân pentru că am trăit în trei perioade istorice. Copilăria mi-am făcut-o în feudalism, tinerețea până la 40 de ani mi-am făcut-o în comunism și restul până la 65 mi-am făcut-o în capitalismul acesta sălbatic. Cele mai multe idei au rămas din feudalism și din acest capitalism pentru că în comunism nu prea aveai timp să te gândești decât la ce pui pe masă. De aceea, iată, mi-am scris testamentul“, a spus Neculai Florea.
Autorul a mai dezvăluit faptul că este al 10-lea copil la părinți, ultimul, și că aspectul dur remarcat de toți antevorbitorii săi se datorează faptul că toți membrii familiei „au avut de făcut și au făcut ce au avut de făcut“. Tot familia i-a dăruit și dragostea pentru natură fiind profesor de biologie și tot în familie a scris prima poezie în clasa a IV-a care se numea „Pădurea“.
Leave a Reply