Zilelor Culturii Odobeştene – 11-13 octombrie

posted in: Stiri si Noutati | 0

Casa de Cultură ”Constantin C. Giurescu” organizează în perioada 11-13 octombrie 2017, a VI-a ediţie a Zilelor Culturii Odobeştene. Ediția din acest an cuprinde evenimente dedicate, așa cum este firesc, reconstituirii identității odobeștene, promovării obiectivelor culturale din localitate, dar și manifestări de importanță națională din calendarul momentelor omagiale din istoria României.

În prima zi, miercuri 11 octombrie, va fi prezentat periplul familiei Burada, una dintre cele mai vechi familii odobeștene de origine cumană. Cei prezenți vor avea ocazia să afle odiseea cântărețului bisericesc Tudorache Burada, plecat de la strana Bisericii Robescu și ajuns dregător și animator cultural în capitala Moldovei. De asemenea, va fi evocat Teodor T. Burada, unul dintre primii cercetători ai originii românilor din spațiul balcanic, autorul primei istorii a Teatrului românesc și fondatorul Așezământului românesc de la Locurile Sfinte din Ierusalim. Cu această ocazie va fi lansat volumul al V-lea din Opere, editat de muzicologul Viorel Cosma la Editura Bazilica.

A doua zi, joi 12 octombrie, va fi dedicată poetului Alexe Mateevici, preot militar, căzut la datorie în timpul luptelor de la Mărășești, în august 1917. Este și anul în care a compus poemul „Limba noastră”, devenit imnul de stat al Republicii Moldova. Va fi lansat un volum de versuri, iar profesorul Costică Neagu va susține o comunicare despre poet și Revista ”Duminica Poporului”.

A treia zi, vineri 13 octombrie, cu ocazia împlinirii unui sfert de secol de la trecerea la cele veșnice a Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului, va fi evocată personalitatea și locul său în cultura medievală românească prin scriptoriul benedictin de la Poiana Mărului, unde s-au tradus zeci de titluri și copiat sute de manuscrise. Drept omagiu, va fi vernisată o expoziție de fotografie despre Poiana Mărului, având ca autori pe profesorii Aurel Șelaru și Marian Găloiu. Alături de cele enumerate mai sus, vor avea loc dezbateri, prezentări de carte, lansări de cărți poștale în premieră și un miniconcert.

Zilele Culturii Odobeştene se vor desfășura în colaborare cu Liceul Teoretic și Liceul Tehnologic din Odobești, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.

Va asteptăm cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *